Wat heb je nodig aan materiaal om te gaan duiken?

Uiteraard begin je met een degelijke opleiding, deels in het zwembad, deels theorie, en deels in openwater…
Initieel in het zwembad heb je zelf alleen maar een eigen goed passende duikbril, een paar duikvinnen (typisch zwembadvinnen met een gesloten voet), snorkel en loodgordel nodig. Dit materiaal is ook steeds ter beschikking voor de zwembad trainingen.

Als je klaar bent voor je eerste buitenduiken heb je een goed passend neopreen pak (7mm), handschoenen en botjes (laarsjes) nodig om het niet te koud te krijgen, en bijhorende openwater vinnen (met open voet), en extra lood om het drijfvermogen van het pak te compenseren.

En verder is er de fles voor de ademlucht, een ontspanner en een trimvest maar die kan je in onze club gratis ontlenen zodat je die niet onmiddellijk zelf dient te kopen. Na enkele buitenduiken heb je zeker ook nog een duikcomputer nodig, en een kompas, mes en lamp.

Nog later, als je zelf duikleidingen gaat doen, heb je in bepaalde omstandigheden ook een buddy line en een OSB (Oppervlakte Signalisatie Boei) nodig.

Twijfel niet een instructeur of materiaalmeester aan te spreken voor je zelf aan het kopen slaat! Ze zullen jullie met plezier goede raad geven en bijstaan bij jullie vragen. Weet ook er soms binnen de club interessant 2-dehands materiaal te koop is.

Ontleenprocedure materiaal in de club

Even kort de procedure herhalen, de volledige procedure staat ook op de website onder Intern Reglement.

  • Het ontlenen is enkel bedoeld voor kandidaat 1* en 2* duikers, we gaan ervan uit eens 2* duiker je zelf over je materiaal beschikt. De aanvraag moet worden gedaan bij de materiaalmeester of de verantwoordelijke aan het onthaal, in de hal van het zwembad, voor het begin van de training van de kandidaten 1* en 2* duiker.
  • Het aangevraagde materiaal moet worden afgehaald bij de materiaalmeester, onmiddellijk na het einde van de training.
  • Het materiaal moet aan de materiaalmeester worden terugbezorgd tijdens de eerstvolgende training, voor de aanvang van de training van de kandidaten 1* en 2* duiker.
    Het mag niet op eigen initiatief bij het andere materiaal worden teruggelegd.
  • Alle materiaal moet schoongemaakt zijn. Ontleende duikflessen moeten gevuld worden terugbezorgd (min. 180 bar). Trimvesten moeten lichtjes opgeblazen zijn. Eventuele problemen moeten worden gemeld zodat dit kan worden hersteld.

Wie het ontleende materiaal niet tijdig of niet in de afgesproken toestand terugbezorgt (vb. niet gevulde fles), is aan BCD een boete verschuldigd van 25 euro per stuk materiaal en per week. Bovendien zal de betrokkene een maand lang geen materiaal van de club meer mogen ontlenen.
Ingeval van herhaalde nalatigheid kan het bestuur leden uitsluiten van de mogelijkheid om nog langer materiaal te ontlenen.

Het duiken zelf

Voor elke duik moet je je inschrijven via email of whatsapp naar de duikverantwoordelijke, of via het formulier aan het onthaal of de cafetaria in het zwembad. Gelieve dit op tijd te doen en met de vermelding van brevet, aantal duiken en eventuele proef je wil afleggen!

Zorg ook je op tijd bent op de duikplaats, er wordt steeds een briefing gegeven en vervelend iedereen moet wachten op die laatste persoon. Hou er ook rekening mee het getij niet wacht…