Training elke woensdag
van 20.00 tot 21.00
Zwembad Nereus

DUIKEN? IETS VOOR JOU ?

Jazeker! Je hoeft geen doorgewinterde atleet of doctor in de fysica te zijn om bij ons je borst nat te maken. Ben je minstens 14 jaar oud, kan je zwemmen en ben je gezond? Proficiat, dan voldoe je aan alle vereisten voor een kandidaat-duiker! Maar waarom kom je het niet gewoon zelf eens proberen? De eerste drie lessen bij BCD zijn volledig gratis én vrijblijvend. Breng een zwembroek of badpak mee — en een handdoek als het even kan —, dan leggen wij de rest van je uitrusting klaar. Je leest het goed, die duikfles gaat al tijdens les 1 je rug op! En neem het van ons aan: niets zo spannend als die eerste keer de zwembadbodem verkennen met één van onze ervaren — en geweldig sympathieke, hadden we dat al vermeld? — instructeurs aan je zijde.

NA HET ZWEMBAD… ?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk eens écht duiken. Geen panorama gevormd door rijen uniforme tegeltjes, maar wel wuivend zeewier, nieuwsgierige onderwaterfauna en een bodem die toch wat dieper reikt dan goed drie meter. Zo waren we allemaal — ach kom, zo zijn we nog allemaal! Geen nood, we sluiten je niet op in dat bassin in Ganshoren. Laat ons zeggen dat je ongeveer twee tot drie maanden nodig hebt om van een zwemmer naar een beginnend duiker (de kandidaat-1-ster-duiker) te gaan. Je moet natuurlijk leren hoe je water uit je duikmasker gepompt krijgt, hoe je netjes gebalanceerd op zekere diepte blijft hangen, en wat te doen wanneer je pakweg een zwemvlies kwijtspeelt — jawel, dat durft al eens voorvallen. Maar eens je die basistechnieken onder de knie hebt, duwen we je onze goedgevulde duikkalender onder je neus — en maakt één van onze meest ervaren instructeurs zich vrij om jouw duikbuddy te zijn. Zoetwaterplassen, ondergelopen steengroeves aan de andere kant van de taalgrens, of de Oosterschelde bij onze noorderburen: zowat elk weekend zijn we er te vinden!

BADPAK AAN, EN GAAN?

Als je over het bovenmenselijke vermogen beschikt om je lichaamstemperatuur ongeacht de omgevingsfactoren op een lekkere 36 à 37 graden te houden: be our guest! Maar we gaan er toch liever van uit dat je net als iedereen een duikpak kan gebruiken. Je vindt die tweedehands al in de prijsklasse van 100 tot 150 euro, en gericht aankoopadvies van ons is gratis. Zwemvliezen (leer ze al maar ‘palmen’ noemen), duikbotjes, handschoenen, een trimvest, een fles en de hele verdere duikreutemeteut kosten natuurlijk ook wel wat — pingpong was gemakkelijker geweest, denken ook wij soms. Klonk dat nu alsof je meteen een bijbaantje moet nemen om die nieuwe hobby de bekostigen? Verschoning! De club verhuurt je — gratis — het gros van de benodigdheden.

BELGISCHE WATEREN, TROPISCHE WATEREN?

Laat het ons als volgt stellen: een safari doe je in Afrika, maar net zo lief ga je een eind uitwaaien in onze eigen Ardennen! En duiken verschilt daar niet in. Pakweg een walvishaai zal je hier niet snel tegen het lijf zwemmen — indien wel, graag een smsje met de precieze locatie naar de hele club. Maar je zal aangenaam verrast zijn door wat je in onze wateren kan zien én doen. Van de wrakken in de Noordzee — je houdt het niet voor mogelijk wat daar allemaal naar de bodem gegaan is — tot gepantserde voertuigen of zelfs straaljagers waar het leger geen blijf meer mee wist.  En goed, een snoek of steur is nog geen haai (neen, die zijn echt niet zo gevaarlijk, Spielberg heeft al lang spijt van die film), maar je hart slaat wel een slagje over bij het eerste exemplaar — beloofd. Wie in de Oosterschelde of de Noordzee kan duiken, kan overigens óveral duiken. Overtuig vooral jezelf, wanneer we je op clubreis meenemen naar klinkende bestemmingen zoals Egypte of de Malediven, of dichter bij huis bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. Dat hemelsblauwe water hebben we bij ons inderdaad niet… maar we brengen je er wel heen!

KOSTENPLAATJE

Laat ons meteen eerlijk zijn: duiken is een geweldige hobby, maar niet meteen de goedkoopste. Al wil dat nu ook niet zeggen dat je meteen met een pak biljetten moet komen aanzetten — de eerste drie lessen zijn gratis, weet je nog? En op zwemkledij na hoef je zelfs na die eerste lessen niet meteen grote investeringen in materiaal te doen. Vinnen, een trimvest (geen nood, je ontdekt snel genoeg wat dat is), een fles en dergelijke meer kosten wel wat, maar zijn voor beginnelingen ook gratis te huren bij de club. En BCD heeft leden genoeg die nog ergens een duikpak liggen hebben dat jou ongetwijfeld past. Eens je tot de vaststelling gekomen bent dat duiken echt je ding is, kan je nog altijd gradueel in een eigen uitzet investeren.

‘Maar welke fondsen moet je dan als beginnend duiker vrijmaken?’, horen we je denken. Wel, er is natuurlijk het lidgeld, dat vastligt op 165 euro per jaar. Die som gaat deels naar de duikfederatie Nelos voor je verzekering, en deels naar de werking van de club (materiaalonderhoud, organisatie van evenementen,…). Een documentatietas met onder meer een duiklogboek en praktische info van de federatie, komt je eenmalig op 40 euro te staan. En dan zijn er nog de opleidingen die je aan het einde van de rit een nieuw brevet opleveren. Deze homologeren we bij aanvang, oftewel: nog voor je die eerste proef aflegt, moet het parcours richting een nieuw brevet reeds betaald zijn. Voor een 1* Duiker komt dat op 125 euro uit, maar die prijs zakt naarmate je hoger in de ‘duikhiërarchie’ opklimt!

EN NU ?

Jullie hebben nu kennis kunnen maken met onze club. We kijken uit naar een seintje van julie kant !